August 24, 2013

Salată de roșii verzi rumenite pe grătar

O salată de roșii mai necoapte, dar nu chiar gogonele verzi. Chiar dacă sînt mai verzui, tot roșii sînt, nu? :D Cu această rețetă particip la provocarea Dulce Românie, care este gazduită luna aceasta de Diana, unde roșia este regină. Din nou codașă, din lipsă de timp postez aproape la sfîrșitul lunii.

Chiar așa presată de timp, știam că trebuie să particip, și ma tot gîndeam ce să fac și ce să fac? Mi-au trecut prin cap o mie și una variante - de la supe... la tot felul de roșii umplute atît coapte cît și crude cu tot felul de umpluturi, salate, combinate cu tot felul de brînzeturi și alte cele, dar din astea v-am tot arătat pe blog. Așa că nu-mi mai rămăsese decît să le prezint într-o variantă mai altfel, dar vă jur că e un deliciu pur!

Ador roșiile cu patimă. Nu îmi lipsesc din casă nici în sezonul friguros. Chiar dacă nu-s la fel de gustoase ca cele coapte de soare din grădina mea, le cumpăr, deoarece nu pot să-mi închipui să nu le am în casă. Roșii, mozzarella și busuioc - fară ele viața n-ar mai fi tricoloră :D
Prin simplitatea care o prefer, mi-e greu s-o fac regină în sensul adevarat al cuvîntului... pentru că roșia este regina mea de zi cu zi. O cosum ca atare sau doar stropită cu puțin ulei de măsline și sare, o ador coaptă cu puțin pecorino romano deasupra, sau pur și simplu pe o felie de pîine cu unt si sare, o iubesc în orice salată, fie verde, galbenă, roșie, liliachie, portocalie, mică, mare, rotundă, ovală...  Ador sosul de roșii proaspete, iar bulionul de roșii nici nu mai ajunge în mîncare că-l beau direct din sticlă. O supă de roșii nu refuz niciodată, aș putea să mă sclad în ea, cît o ador, iar o salată Caprese e cea mai bună și rapidă cină de vară! Deci după cum vedeți, roșia ocupă tronul în bucătaria mea! :D

...și nu în ultimul rînd, ce e mai frumos decît să prepari o rețetă cu ingrediente din producție proprie? Satisfacție 100%! 





 
Starletele din grădina mea:

Rosiile gălbioare
 

Buchețel de busuioc
 

Pătrunjelul răzlet 


Usturoiul tinerel - are cățelandrii mititei încă :D
 

Roșioarele decorative, nu puteam să le las neprezentate :P 



Ingrediente:

  • roșii încă necoapte/portocaliu-verzui
  • busuioc sau/și pătrunjel, tocat fin
  • usturoi, tocat fin
  • piper negru, proaspăt rîșnit
  • sare de Himalaya, proaspăt rîșnită
  • 1 linguriță ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurițe ulei de măsline
  • 1/4 linguriță zahăr brun
  • 1 linguriță Worcestershire sau  soy sauce

Se spală roșiile. Una-două roșii ( nu mai multe - doar cît să primească salata un "grill touch" :D )
se curață cu peeler-ul (cu dinți), se feliază grob și se amestecă cu Worcestershire sauce/
sau sos de soia, o parte din usturoi, zahărul brun, sare si piper după gust.
Feliile se rumenesc pe ambele parți pe un grătar încins bine. Apoi se toacă mai grob.
Restul roșiilor se pun întregi pe grătar și se rumenesc pe toate parțile pînă se înmoaie puțin.
Se scot într-un vas, se acoperă și se lasă la racorit după care se curață de pieliță și se toacă mărunt.





Se amesteca roșiile, se daugă restul de usturoi, verdeață și uleiul de măsline, și se amestecă bine.
Se condimentează cu sare și piper după gust și se servește cu mare poftă pe pîine proaspată.
Merge foarte bine ca garnitură pe lîngă un piept de pui grilat sau chiar și un steak de vită,
cotlet de porc... nu știu dacă mi-ar place cu pește, dar asta nu înseamnă că n-ar potrivi :D 


Am servit-o cu turtițe proaspete, făcute din aluat de pîine, la tigaie. Un deliciu! 










23 comments:

  1. Ce-mi place cum arata si ma bucur mult de tot ca te-ai gandit la mine si la provocarea de luna aceasta. Minunata reteta si e chiar pe gustul meu. Te pup draga mea. O duminica frumoasa si tie. xoxo

    ReplyDelete
  2. Ah, ce pofta mi-ai facut! Ce combinatie de arome si gusturi!! Multumesc pentru idee!
    O duminica frumoasa!

    ReplyDelete
  3. Trebuie probata! Eu am mancat in copilarie salata din aceste rosii fierte.

    ReplyDelete
  4. Trebuie testata! Cand eram mica am mancat salata din rosii verzi fierte...

    ReplyDelete
  5. Ce de idei faine ai... O turtita cu rosii (verzi) copate este a mea!!

    ReplyDelete
  6. Retata e buna dar de primavara :) !

    ReplyDelete
  7. Cunosc salata asta, e un deliciu!

    ReplyDelete
  8. Foarte interesantă reţeta. Dar nu e foarte acră? Sau asta era ideea :) Oricum, trebuie încercată

    ReplyDelete
  9. Interesanta reteta, in sensul folosirii gogonelelor.Dar exista un soi de rosii care raman verzi, foarte bune, desi sunt putin mai putin dulci decat o rosie rosie coapta.Am gustat de curand si mi-au placut mult.

    ReplyDelete
  10. yummy da ce bine arata, am mai auzit pana acum de aceasta salata insa nu am incercat
    dar acum ca am o reteta buna am sa ma apuc de treaba, arata delicios!!!!

    ReplyDelete
  11. Multumesc, fetelor si baieti :) !
    Imi pare rau ca în ultimele 2-3 luni nu prea am avut vreme de blog. Va pup!

    ReplyDelete
  12. Lipiile sunt facute de tine? Arata exceptional, mai ales cu salata de rosii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, un simplu aluat de pîine (faina de spelta, apa, putin ulei de masline, sare si drojdie proaspata), lasat la crescut la fel cum se face si pîinea, apoi format bilute aplatizate si coapte în tigaia de teflon a lu' prietenul nostru Jamie. Singurul vas teflonat pe care-l mai detin. De restul m-am descotorosit :D

      Turtele astea sînt asa bune, ca mai bine nu le faci... ca vrei sa le manînci pe toate :D

      Delete
    2. Deci doar coapte, fara adaos de ulei.

      Delete
    3. Astazi fac si eu, arata incredibil de bine si imi place ca sunt coapte fara ulei ;)

      Delete
  13. anche io o provato i pomodori verdi cotti in tegame sono molto buoni anche se non e un piatto molto conosciuto buoni da provare anche cosi ,sei molto brava complimenti lili

    ReplyDelete