April 4, 2012

Supa de telina cu Stilton si nuca rumenita

Eu am pofte mai ciudate fata de restul familiei. Cînd ai mei nu-s acasa, îmi satisfac papilele cu ciudatenii, inventînd gustarele în functie de pofta de moment si ce se gaseste prin frigider. Ideea a pornit dupa ce am citit în forum, cum ca, Uma ar mînca dimineata, la prînz si la cina Stilton cu nuca prajita si capsune. Cum bine stiti, desi ador capsunele, în combinatie cu brînza nu îmi plac, si oricum, aveam pofta de ceva picant. Cum am dat de tijele de telina din frigider, deja stiam ce supa îmi "crosetez". Uma, poate nimeresc si papilele tale. Ale mele-s nimerite, satisfacute... acum dorm cuminti :D
Înainte sa va scriu reteta, vreau sa va spun cîte ceva despre aceasta brînza. În primul rînd, Stilton este o brînza englezeasca cu mucegai albastru. Pentru un calup de 8 kilograme este nevoie de aproape 80 litri lapte. Asta ca, sa nu va mire pretul piperat, începînd cu 30 euro pe kilogram de Stilton maturat si de buna calitate. Varianta tînara a Stiltonului, cînd înca este alb, are o tenta acrisoara, este farîmicios si mai tare. Se vinde si asa în unele locuri, însa mie nu îmi place. Stiltonul maturat, cînd deja devine bejuliu, este cremos, si are o aroma ciuperco - nucoasa. Cu cît îmbatrîneste, Stiltonul devine mai cremos si tot mai picant. Cremozitatea tot mai delicata, iar aroma ciupercoasa, pe care eu o ador, tot mai puternica.





       Ingredientepentru o portie:
  • 4-5 tije de telina verde*, feliate
  • 1 ceapa mica, tocata fin
  • 1 lingura ulei de masline
  • 200-220 ml supa de legume
  • 50 ml lapte
  • 30-40 g stilton, farîmitat
  • miezul de la 2-3 nuci, rumenit fara adaos de grasime, tocat grob
  • putin amidon (optional)


* alegeti cîteva tije cu frunzulite, din interiorul plantei. Sînt mai fragede si mai placut parfumate.





Se înmoaie telina cu ceapa 3-4 minute în putin ulei de masline. Nu se rumenesc!





Se toarna supa de legume (se poate folosi si de pui) amestecata cu lapte si se lasa la fiert maxim 5 minute.
Daca vi se pare subtire, o puteti lega cu putin amidon.



Se adauga stiltonul si nuca, se opreste focul si se lasa sa traga 2-3 minute.



Pentru ca supa nu este foarte aratoasa, pastrati frunzulite de telina si cîteva firmituri de nuca si stilton pentru decorat.

30 comments:

  1. Cuscra, m-ai dat gata!!! Sa stii ca o sa o fac neaparat, mai ales ca asa cum am declarat sus si tare, Stiltonul e dragostea mea :)
    You rock my lady!

    ReplyDelete
  2. Stilton Rulz indeed.
    Personal il maninc cu gem \ dulceata de caise sau smochine pe bucatele crocante de piine prajita. E de speriat cit pot sa ingurgitez la o masa :).

    Inventia ta imi place.. o sa o incerc intr-una din zilele astea.

    Ca sa put toate cartile pe masa...
    Roquefort rulz un pic mai mult pentru mine. Stilton rulz pe pozitia a doua :)

    ReplyDelete
  3. Super interesanta supa ta!Dupa branzeturi mucegaite :D nu ma dau in vant,dar cum cu Stilton n-am facut cunstinta nu ma pronunt.
    Pupici!

    ReplyDelete
  4. Tare buna trebuie sa fie! Mie mi-e dor de niste scoici cu sos de Stilton :) Pup!

    ReplyDelete
  5. Oltene, eu cînd am Papillon în fata, spun ca ala e... cînd am Stiltonul, zic ca, el e alesul! Deci nu ma pot hotarî. Îmi plac ambele la fel de mult. Atît Roquefortul cît si Stiltonul. Iubesc atît aroma si cremozitatea Stiltonului maturat cît si nota "agresiva" a Roquefortului... si mai pot sa-ti spun o zi întreaga despre ele. Le ador! :D

    ReplyDelete
  6. Flory, daca nu-ti plac mucegaiturile, si nici macar Roquefortul, e posibil sa nu-ti placa nici Stilton.
    Pup!

    ReplyDelete
  7. Bobita, buna idee. Tre' sa-i fac sotului, ca el e cu scoicile :)

    ReplyDelete
  8. Interesanta combinatie! O voi incerca cu siguranta! Pupici

    ReplyDelete
  9. Mie imi place ideea, ai mei cu siguranta vor gusta daca nu le spun ca ce mananca :)) Asa mai reusesc sa pacalesc!! Pupici!

    ReplyDelete
  10. Uh, suna tare bine, trebuie sa incerc si eu :)

    ReplyDelete
  11. Desi nu-s un mare fan branzeturi mucegaite, imi place foarte tare supita. Sunt tare curioasa de gust.. Pupici

    ReplyDelete
  12. Stilton e frate cu gorgonzola asa ca imi place sigur!

    ReplyDelete
  13. Cred ca-i un deliciu dupa ingrediente. Pup!

    ReplyDelete
  14. Mmmmmm, yammmiiiii!!!! Super delicioasa supita.

    ReplyDelete
  15. Ce buna trebuie sa fie supita asta! Imi place combinatia nuci-branza ;) Din pacate Stilton n-am vazut prin zona mea... probabil ca trebuie sa caut pe la vreun market cu prod. internationale... acolo au mai multe feluri de branza ;)

    ReplyDelete
  16. Stiltonu e the best from the best ;) Ma topesc dupa el!

    ReplyDelete
  17. Ce arome avem aici....mmm... Paste fericit:)

    ReplyDelete
  18. Adela, daca nu le place brînza cu mucegai, e cam greu sa-i pacalesti, ca se simte aroma :D

    ReplyDelete
  19. Simona, eu cred ca ar trebui sa-ti placa brînza, altfel e posibil sa nu-ti placa nici supa :)

    ReplyDelete
  20. Any, gorgonzola merge sigur, doar ca supa va fi altfel. Eu o ador în supa de dovleac portocaliu!

    ReplyDelete
  21. Sara, daca-ti plac ingredientele, da e delicioasa! :)

    ReplyDelete
  22. Cristina, cred ca cel mai apropiat înlocuitor ar fi Roquefort, poate de asta gasesti.

    ReplyDelete
  23. Antonina, asa este! Dar nici cu un Roquefort bun nu mi-e rusine :D

    ReplyDelete