January 20, 2013

File împletit & flan de spanac si parmezan

Una din fripturicile de la Craciun, a fost un file de porc împletit. Foarte usor de realizat, de efect si nu în ultimul rind, delicios. A fost servit cu flan de spanac si parmezan. O garnitura gustoasa si simpatica, servita în portii individuale. Ca sa nu uit pe parcurs, va scriu de acum. Pentru a evita "caderea" flanului, încercati sa va calculati putin timpul, si sa faceti în asa fel încît sa fie gata exact înainte de a fi servit. Atunci are o palarie umflata si crapata. Un aspect superb! (Mie nu prea mi-au iesit calculele si a cazut, asa ca aspectul a cam avut de suferit, dar a fost foarte bun). 

 

Muschiuletul se despica în trei fîsii, exact ca în imagine. Se condimenteaza dupa bunul plac. 
Eu doar cu putina sare de Himalaya, piper si usturoi deshidratat, toate din rîsnita. 

 

Se împleteste si se ascunde capatul dedesubt. Pentru siguranta se poate prinde cu o scobitoare sau ac de inox, sau cu ce vreti. Deasupra am rîsnit putin rozmarin uscat. Proaspat nu prea-i place Denisei. Pacat, ca am o tufa asa faina în gradina. Pentru ca am avut un fix cu perele... am pus si de astea. Am turnat putin vin alb sicilian si doi stropi de ulei de rapita. 

 

La cuptor, a stat la 200°C pîna s-a rosit. În timp ce s-a copt, 
am pensulat filetutul cînd si cînd cu zeama din vas. 



Pentru flan, avem nevoie de: 

  • 100 g parmezan dat pe razatoare
  • 200 g spanac tocat grob/ daca e baby spanac se lasa întreg
  • 1 ceapa violeta/lunguiata, tocata
  • 1 lingura ulei de masline
  • 100 ml smîntîna de frisca
  • un praf nucsoara

  • 4 oua
  • 100 ml smîntîna de frisca
  • 1 lingura smîntîna groasa
  • 15 g faina
  • putin unt, pentru uns formele

Se caleste ceapa usor pîna devine translucida, se adauga spanacul.
Se amesteca putin pîna se înmoaie spanacul, apoi se adauga smîntîna, iar dupa 2-3 minute, 
parmezanul. Se mai amesteca putin pe foc. În final se condimenteaza cu ceva nucsoara, dupa gust.


Se ung formele cu unt, se împarte amestecul în patru forme.


Deasupra se toarna cele 4 oua batute în care se amesteca smîntîna de frisca si cea groasa, si faina.
Se dau în cuptorul preîncalzit la 200°C timp de 20 minute.


Para de fapt era doar pentru parfumarea carnii, dar a ajuns si în farfurie :D


Pofta buna! 

8 comments:

  1. Cred ca a fost delicios!! Tot am zis ca ma apuc si eu de impletit muschi, arata fantastic!! puup

    ReplyDelete
  2. Waw, cum arata!!! No comment!! Doar salivez... :))

    ReplyDelete
  3. Mmm, un adevarat deliciu!Arata super apetisant!Pup!

    ReplyDelete
  4. Wow, ce minunatie aici!! Ma faci sa-mi fie foame la ore nepotrivite :) Pupici

    ReplyDelete
  5. Imi place tare mult prezentarea! LIKE!

    ReplyDelete
  6. super delicios, dar si arator! Superbe borcanasele <3
    te pup!

    ReplyDelete