July 6, 2012

Înghetata de capsune

Înghetata de capsune? Nimic nou sub soare, dar totdeauna un deliciu! Bun, de fapt voiam sa ma laud cu noul meu aparat de facut înghetata. Mai am unu, si trebuie sa recunosc, îsi face jobul bine, dar nu atît de confortabil ca asta nou. Cel vechi are bol cu lichid refrigerant între pereti, care trebuie tinut peste noapte în congelator/cel putin 12 ore, pe cînd aparatul nou este cu compresor. Muuult mai rapid! În modul de utilizare al aparatului se precizeaza ca respecatrea instructiunilor duc la un rezulat satisfacator. Logic, nu? Totusi trebuie testate si alte variante. De ce sa nu încep direct încalcînd regulile? Exemplu. Înainte de prepararte, înghetata/compozitia lichida trebuie racita în frigider la 5-6-7°C. Eu am testat cu ingrediente la temperatura camerei. Am preparat un sorbet. Dupa ce am mixat pulpa unui pepene galben cu zeama unei lamîi si ceva zahar, am introdus amestecul lichid în bolul aparatului. Avea 24°C , spunea aparatul. I-am dat drumul. Dupa 2 minute de amestecat s-a declansat racirea. Pe parcurs, arata în ecran - alternativ, cînd temperatura la care lucreaza aparatul, cînd timpul ramas din program. Sorbetul a avut o textura perfecta si o aroma... mmmm! Deci se poate! Poze nu am facut, deoarce era un experiment de dupa miezul noptii :D
Astazi, am zis sa ma tin si eu de cuvînt, si sa-i arat respect aparatului... asa ca am racit compozitia lichida dupa preparare. Necunoscînd aparatul si nestiind cît dureaza pîna îngheata înghetata mea, am ales programul maxim de 50 minute.








Ingrediente:
  • 560 g capsune ( dupa curatare)
  • 100 g smîntîna lichida
  • 4-5 linguri zahar pudra/ dupa gust
  • 1 lingurita zeama de lamîie

Starletele. Capsune aromate si super parfumate, dar nu prea dulci.





Se mixeaza capsunele cu zaharul pudra într-un blender cu lame cîteva secunde.
Eu am mixat 10 secunde în KitchenAid folosind functiunea Crush Ice.





Se adauga si smîntîna lichida, se mixeaza înca 5-10 secunde (folosind butonul cu telul).
Se adauga zeama de lamîie si se da la rece. În total am obtinut 770 ml compozitie lichida.



Se toarna compozitia rece în aparat, se porneste... si se asteapta pîna se obtine textura dorita.



Pofta buna si un sfîrsit de saptamîna minunat va doresc!





Notita:

Daca nu se serveste pe loc toata, se poate pastra în recipiente rezistente la înghet, în congelator. Înainte de a fi servita, lasati-o afara pîna are consistenta dorita. Nu se vor forma ace.

Aparatul:




Poftiti la înghetata:



  • 57 comments:

    1. Sa-l stapanesti sanatoasa Maya, si sa mai faci! Arata tare bine inghetata de azi, cu caldura de afara sa tot maninci ;) Te pupik

      ReplyDelete
    2. Numai retete una si una cu el! Eu ador inghetata facuta la masina :P.

      ReplyDelete
    3. Sa-l stapanesti sanatoasa, Maya!! Sa faci numai retete una si una cu el, asa cum ne-ai obisnuit.
      Pozele sunt superbe, iar de inghetata n-am nicio indoiala ca a fost extraordinara :)

      ReplyDelete
    4. iui Maya...de vede sotul meu aparatul e musai sa cumparam si noi unul...ii place inghetata muuuult....foarte muuult! bine, adevarul este ca si eu as putea sa mananc inghetata de dimineata pana seara, mai ales pe caldura asta :) Great pics...like always ;-)

      ReplyDelete
    5. Ce poze minunate, cat de bine pun in lumina tot ceea ce conteaza. Inghetata e super, se vede ca aparatul isi face bine treaba, la cat mai multe si cat mai delicioase!

      ReplyDelete
    6. iamii ce bun tre sa fie!mirela

      ReplyDelete
    7. Sa stapanesti sanatoasa noul aparat de inghetata!
      Arata super imbietor!

      ReplyDelete
    8. Eu am venit cu cersitul, primesc si eu o cupa? :) Nu am fost prea cuminte insa o cupa tot merit :))
      Fain aparatul,mie-mi lipseste din casa asa ceva.

      ReplyDelete
    9. Mmm, delicioasa si racoritoare!!!Si eu am facut zilele trecute, dar tot as mai savura o portie de la tine:)
      Pupici!

      ReplyDelete
    10. Delicioasa! Chiar azi am pomenit de un aparat de inghetata :) Ai luat-o inaintea mea:)) Sper sa il am in curand :( Pupici!

      ReplyDelete
    11. Am si eu un aparat de inghetata la fel ca al tau, primul, si sta pe dulap de vreo 3 ani ca nu-mi incape in congelator...Dar aparatul nou...e altceva! Asa da! Si, moaamaa, ce bine arata inghetata de capsuni, ca desi e 12 noaptea, mai ca m-as avanta pana la buticul vesnic de la colt pt. o inghetata. Dar, cum s-a pornit si furtuna, in sfarsit, racoare!!, ma duc sa beau un pahar cu apa rece...ufff

      ReplyDelete
    12. Arata absolut delicios, insa mi-ar place la nebunie sa vad si o inghetata de lamaie, nu de alta dar insa deliciul unei inghetata sta in varietatatea de arome.

      ReplyDelete
    13. Minunat!eu nu am mai ajuns sã-mi iau aparat, tot zic cã iau si mã gândesc cã il las uitat pe undeva...inghetata ta merge la fix cu un batido de cãpsune!!!

      ReplyDelete
    14. Mika, multumesc. Deja am probat mai multe feluri. Toate superbe!

      ReplyDelete
    15. Evelyn, merci. Inghetata de casa e ste mult mai buna decît cea cumparata. Chiar si decît cea de la o gelaterie italiana! Stiu ca altii ma vor contrazice, dar fiecare cu papila din dotare, nu? :D

      ReplyDelete
    16. Mirela, e superba. Am facut si sorbet de pepene galben cu lamîie, sorbet de ananas cu lamîie si banana, si înghetata de banane. Toate extraordinare!

      ReplyDelete
    17. Bucate apetisante, primesti si doua cupe ! :-*

      ReplyDelete
    18. Licuta, pe caldurile astea se tot pot savura înghetatele de toate felurile :)

      ReplyDelete
    19. Adela, daca vrei confort, ia un aparat cu compresor. Dar daca ai loc în congelator, sa stii ca si ala cu pereti cu lichid refrigerant, e bun.

      ReplyDelete
    20. DiaMar, tu esti Ice Cream Queen!

      ReplyDelete
    21. Liana, asa si eu. Am congelator mic, pentru ca nu-mi place sa pastrez prea mult timp lucruri la înghetat, si mereu nu-i gaseam loc, sau uitam sa-l pun la înghetat :D

      ReplyDelete
    22. Carmen, daca te uiti pe blog, am o gama destul de variata. Inghetata, sorbet... etc.

      ReplyDelete
    23. Ramona, e o chestie buna aparatul asta. Eu dau înghetata tu aduci un batido :D

      ReplyDelete
    24. Tare frumos aparatul tau cel nou, Maya. Iar inghetata, nu mai vorbesc. Capsunele alea mici si dragute s-au dus aici, si cele gigantice din magazin nu imi plac deloc, ca m-as fi pus si eu pe treaba :) Eu am facut anul trecut iaurt inghetat, asemanator cu al tau, in loc de smantana am folosit iaurt, cat de bun a fost.

      ReplyDelete
    25. Dupa cum arata inghetata...isi merita toti banii aparatul tau de inghetata! O saptamana frumoasa iti doresc! Cosmin

      ReplyDelete
    26. Ce super bunatate! Foarte fain aparatul de inghetata, sa-l folosesti cu placere!
      Pupici

      ReplyDelete
    27. Arata impresionant de delicoasa inghetata, m-am indragostit.
      Poate ne veti face placerea de a publicat diferite retete pentru cat mai multe esente de inghetate.

      ReplyDelete
    28. Miha, ai dreptate. Alea mari nu prea fac impresie buna. Apoase, de multe ori lipsite de aroma...
      Multumesc :)

      ReplyDelete
    29. Merci, Cosmin. Si voua o saptamîna minunata!

      ReplyDelete
    30. Carmen, sub reteta am mai atasat link-uri spre retete de înghetata.

      ReplyDelete
    31. Grasu64, multumesc pentru invitatie :)

      ReplyDelete
    32. Inghetata ta arata perfect !!! Abia astept sa ajung si eu acasa , am si eu ceva rece la congelator !! ;)

      ReplyDelete
    33. Inghetata asta dulce-acrisoara este preferata mea!Minunata!

      ReplyDelete
    34. Minunat aparatul asta! La cat mai multe inghetatareli :)

      Eu am din ala cu vas care trebuie tinut in congelator peste noapte. Si bineinteles ca am avut o situatie cind dupa ce am muncit pe branci vreo trei ore la una din retetele mele a urmat partea, puneti compozitia in aparatul de facut inghetata. Care aparat nu a avut vasul cu pricina in congelator peste noapte. Nu pot ca sa-ti exprim disperarea de pe privirea mea pentru urmatoarele nspe minute :)

      ReplyDelete
    35. Cat, pofta buna la ceva rece :*

      ReplyDelete
    36. TWO, asta este. Totusi în cazul cazului, poti pune maglavaisul într-o doza si amesteci tu cînd si cînd pîna îngheata, pentru a nu se forma ace de gheata.

      ReplyDelete
    37. Sa-l stapanesti cu spor si chef de inghetata si vara si iarna! Imi place mult inghetata de capsune! Iar pozele sunt minunate ca de obicei! pup cu drag!

      ReplyDelete
    38. Nu pot sa rezist acestei tentatii! Arata minunat!

      ReplyDelete
    39. Arata minunat si e atat de aromata...yummy !

      ReplyDelete
    40. Asa cum spui tu "nimic nou sub soare", dar absolut perfecta si delicioasa intr-o zi plina de soare!

      ReplyDelete
    41. O nebunie de inghetata!!!Sa stapanesti sanatoasa apartul!!!

      ReplyDelete
    42. Anto, merci! Un weekend fain îti doresc!

      ReplyDelete
    43. Raluca, asa este. Noroc ca s-a mai racit, asa face si aparatu o mica pauza :D

      ReplyDelete
    44. Să-ți trăiască și să răcească! Ustensila, zic! :D

      Ca o ne-iubitoare de înghețată/sorbet admir minunăția fără să salivez. Dar ginerică zice că salvează poza în telefon :))

      ReplyDelete
    45. M-am ales cu dureri de gît, dar am auzit ca nici tu nu te-ai lasat mai prejos :D
      Pup xoxoxo

      ReplyDelete